AO:s Vintage Broom Wagon

Citroen HY 1966

Renovering av ”Kvast Hilda”
Skicket var alltså vid anskaffande ”gott bruksskick”. Det vill säga den var nybesiktigad utan anmärkning. Motorn går fint och är lätt att starta. Värmepaketet och kylen är bytta, bromsarna är också renoverade. Vi har inte heller hittat särskilt mycket rost någon stans. El systemet är enkelt men måste ses över. Bilen saknar helt inredning och är registrerad för två personer. Originalstolarna
är utbytta mot moderna och funktionella men fruktansvärt fula. De var också bara delvis fastsatt. Backspeglarna hade av någon anledning förkorta stag vilket gjorde det nästan omöjligt att ställa in dem vettigt. En inredning är visserligen påbörjad i skåpet men kan möjligen delvis användas som mall för en ny. Hela förarutrymmet inklusive motor och växellåda är het oisolerade vilket gör att ljudnivån över 50 km/t blir öronbedövande.

Projekt Vintage Broom Wagon.
Vi har under en tid sett oss om efter en rolig bil eller buss att ha till vår samling av vintage cyklar och scooters. Vi har t.ex haft fiat 600 och citroen 2CV som tänkbara alternativ. När så en Citroen HY från 1966 dök upp på blocket, såg vi genast potentialen med en sådan här skåpbil. Att just Hy:n användes som officiell ”Kvast bil” under Touren under många år gjorde inte saken sämre. Fördelen med den här typen av skåpbilen är att den kan användas till flera olika ändamål beroende på hur man profilerar den. Modellen är så unik och väcker så mycket uppmärksamhet att den t.ex är perfekt som reklampelare för vårt möbelföretag. Tanken är att vi skall kunna profilera den med lösa skyltar beroende på hur vi använder den.
Modellen vi skaffat är alltså en Citroen HY från 1966, den är i ”bra brukskick” dvs det finns en hel del att göra för att få den i det skick vi vill ha den. Vi kommer dock inte att renovera den till utställningsskick, utan ha den som en funktionell men väldigt rolig bruksbil. Tanken är  att vi skall göra någon form av inredning i skåpet så att den kan fungera även som boplats till nöds.

Köpet och hemfärden.

Hy:n är bara delvis renoverad, allt maskinellt är ok och även bromsar och liknande är fixat. Den har mest stått som en reklampelare för ett företag som sålde Cafe maskiner. Jag tror att de som tog över den efter Cafe bolaget skulle göra om den till husbil och har arbetat med att iordningställa den. Av någon anledning så ändrades planerna och i stället sålde de nu projektet. Tyvärr var väl inte elen helt tillförlitlig så blinkers på höger sida gick inte, och vindrutetorkarna fungerade visserligen men i ultrarapid. Det blev därför en del  diskuterande om priset innan vi var överens, och vi kom inte iväg hemåt  för en efter kl 17.00. Vi köpte bilen i Linköping  ca 35 mil från vår hemmaort Stenungsund. Det visade sig i alla fall att det gick bra att marcha i runt 70 km i timmen. Tyvärr började det regna i Borås när vi hade ca 10 mil kvar och regnet vräkte verkligen ner. Så i mörkret nästan utan vindrutetorkare, utan höger blinkers och med strålkastare som bäst lämpar sig för dagsljuskörning blev det rätt jobbigt innan vi var hemma. 

Den får ju bli lite av navet i vår samling. Dernyn, HY:n och de franska cyklarna Peugeot och Mercier blir en ganska speciell fransk sektion.

Vår tanke är inte att riva bilen och göra en helrenovering, utan att i stället göra en ”rullande” renovering där vi gör lite i taget och försöker ha bilen i bruk mesta delen av tiden.
Vi kommer att börja med att fixa de delar som behövs för att få den så driftsäker och trevlig att köra som möjligt.

Det första som vi fixade var självklart blinkers, backspeglar och fäste till stolen.

Blinkers var helt enkelt felkopplad, troligen hade instrumentpanelen någon gång dragits ut för långt och sladdarna lossnat från sina fästen. Sedan hade man helt enkelt inte fått tillbaka dem rätt (förmodligen efter besiktningen efter som det inte fanns någon anmärkning) Nu var det inga större problem att både få fart på blinkers och instrumentbelysningen. Vi har också flyttat ut backspeglarna, 10 cm på högersida och 5 cm på vänster. Nytt fäste till passagerarstolen är också på plats.

22/9
”Hilda” har flyttat från ”sommarstugan” till vinteridet.
Vi behövde ett nytt garage för att klara vintern, efter att studerat marknaden valde vi en tälthall från Coverstore. Storleken 7,3 x 3,7
höjd 3,4 m passar bra på platsen där den ska stå och är stor nog för bilen. Det blir även gott om plats för att kunna arbeta med bilen under vintern. Monteringen var i och för sig inte svår, men den som gjort eller översatt beskrivningen borde nog se sig om efter ett nytt jobb. Det verkar som Coverstore bara använder en typ av beskrivning till samtliga hallar för nr. märkningen på stag stämde inte allas med märkningen på beskrivningen. Men när väl garaget blev klart och på plats, var det stabilt och bra.