Hermes var nog lite i skuggan av Crescent i tävlingssamanhang efter sammangåendet 1931.
Min ”Tävlingsracer” från 1950 hittade jag på blocket. Den hade stått i en fuktig lada i många år och skicket var där efter. Ganska mycket rost och dåligt krom. Först hade jag en ide´om att försöka återställa den i ”Nyskick” med ny lack,  dekaler och omkromning. Men jag konstaterade snart att det inte var lösbart varken ekonomiskt eller rent tekniskt. I stället plockade jag i sär den rengjorde, putsade och oljade alla delar. Jag bytte styrlindor och vajrar. Ett nytt emaljerat Hermes märke hittade jag också. Ett flaskställ med tillhörande stålflaska till styret dök upp i Danmark. Efter att fått allt på plats tycker jag nog att resultatet blivit riktigt bra. Den är ju trots allt från 1950 och i originalskick.

Ram / Gaffel: Hermes i Crommolybden

Skick: Orginal

sadel: Brooks

Bromsar: Lam Super-Dural

Fälgar: FB

Däck

Nav: FB

Frihjul:

Bakväxel: Simplex Tour de France

Framväxel: Simplex Competition

Växelspakar: Simplex

Vevparti: Hermes

Vevlager: Hermes

Pedaler:

Accesoarer:

Svensk tävlingscykel.

Hermes  1950

Lindblads i Stockholm med Crescent gick samman med Nymans i Uppsala 1931 och därefter var modellerna lika förutom lack och dekaler. Även modellbeteckningarna var lika, Hermes 101 och 102 motsvarade Crescent 201 och 202. När Wiklunds Nordstjernan absorberades 1939 kom även den att ha samma utseende.

Två annonser från 1950 som bl.a visar att nypris för en Hermes tävlingsracer låg på 323 kr.
Med tanke på att en Volvo PV på den tiden kostade ca 10 000 kr så var det ändå ett rätt bra pris för en modern tävlingscykel.

Cykeln i det skick den var innan ”renoveringen”

Bilder på Tour de France styret, Simplex växeln och Brooks sadeln.