Coppi 1995
Reparto Corse

Team Polti

Italiensk professionell tävlingscykel.

Ram / Gaffel: Columbus Genius
53 cm c/t Polti Livre NOS

Skick: Original

Styrlager: Dura Ace 7400

Styrtapp: ITM

Styre: ITM Super Italia Pro 2

Sadelstolpe: Dura Ace 7400

Sadel: Selle Italia Coppi

Bromsar: Dura Ace 7400

Fälgar: Mavic SUP

Däck: Vittoria Pro team

Nav: Dura Ace 7400

Frihjul: Dura Ace 8-sp

Bakväxel: Dura Ace 7400

Framväxel: Dura Ace 7400

Växelspakar: Dura Ace 7400 STI

Vevparti: Dura Ace 7400

Vevlager: Dura Ace 7400

Pedaler: Look ARC

Accesoarer: Cinelli Spinaci hadlebars

Vikt: ca 9,86 kg komplett.
Utan hjul 6,82 kg

Team Polti Körde på Coppi cyklar mellan åren 1994-2000.  Namnet/varumärket Coppi

tillhörde sedan Faustos dagar firman Fiorelli i Ligurien som tillverkade fina cyklar under båda namnen långt in på 80-talet. Någon gång på 80/90-talet köptes det av bröderna Maschiaghi i Milano som använde namnet Coppi på sina reparto corse cyklar i första hand. 1993 anställdes Giovanni Pelizzoli som chef för deras designavdelning. Han var också ansvarig för deras toppcyklar och cyklar till Polti stallet. Pelizzoli
hade tidigare mycket framgångsrikt startat och drivit tillverkning av cyklar under namnet CIÖCC.

Ett Ungerskt företag med kontakter i Italien och framför allt med Moser kom av en händelse över Maschiaghis kvarvarande lager av toppramar från -90 talet. Ramarna var ”grezzi” (råa) dvs. helt olackade men annars klara. Dom fick även alla originaldekaler och färgkoder. Detta innebar att jag kunde beställa en klassisk Coppi ram i Colombus Genius rör och Polti utförande.

Columbus Genius rören kom första gången 1991 och var då och är en i dag bland de allra bästa rören som går att få. Det mest utmärkande för ramen är att infästningen av sittstage sitter en bit ner på sadelröret. Tanken med detta är att styva upp bakre triangeln. Ramen är hopfogad med fillet-brazed metoden och saknar alltså muffar. Itm styrkombo och Dura Ace drivlina och bromsar.

Jag har också utrustat cykeln med Cinellis berömda Spinaci bars. Dessa togs fram redan 1993 på begäran från cyklister som ville kunna sitta i lite mer ”Aero” position. De blev godkända inför säsongen 1995 av UCI att användas i alla professionella tävlingar. Den förste att prova och utvärdera dessa var Claudio Chiappucci som var otroligt imponerad av dess möjligheter. De blev mycket populära och användes av många cyklister och stall. Under TDF 1997 förekom en hel del vurpor, särskilt i spurterna, vilket föranledde Jean Marie Leblanc att uttala sig i en intervju av faran med nya tekniska produkter som ökade farten och distraherade cyklisterna. 8:e oktober tog UCI det drastiska beslutet att förbjuda spinaci bars trots att det inte föranlåg någon  dokumentation som styrkte att de skulle ha någon negativ inverkan på säkerheten. Man räknade med att mer än 600 000 entusiastiska amatör och professionella cyklister använde Spinaci bars när dessa förbjöds.